WAAROM VEILIG WERKEN OP ZEE?
Uit de Rapportage Ongevallen scheepvaart van de OVV (Onderzoeksraad Voor Veiligheid) blijkt dat er in bijna de helft van de incidenten op zee sprake is van een arbeidsongeval.
Sectororganisaties KVNR, de Vereniging van Waterbouwers en de Stichting Sectorraad Visserij bundelen hun krachten met deze bewustwordingscampagne (op initiatief van de KNRM en samen met de maritieme vakbond Nautilus International).
Tools om veiligheid in jouw organisatie te verhogen
Veiligheid is op papier vaak goed geregeld, maar soms sluiten de regels niet altijd goed aan bij de praktijk. Werknemers aan boord durven niet altijd te kiezen voor hun eigen veiligheid of het werk stop te zetten bij onveilige situaties. Voorbeelden zijn: schepen die met te weinig reddingsvesten uitvaren, slechte communicatie en onvoldoende voorbereiding van (risicovolle) werkzaamheden.
Verder zijn er ook grote verschillen in de (financiële) slagkracht die nodig is om daadwerkelijk aandacht te kunnen besteden aan veiligheid. Met name bij kleinere maatschappen of rederijen.
Als eerste stap stelt Veilig Werken Op Zee gratis materialen beschikbaar aan organisaties in de maritieme sectoren. Deze materialen zijn zowel aan boord als op de wal goed bruikbaar en worden in het Nederlands en het Engels aangeboden. Denk aan voorlichtingsmaterialen en gespreksstarters in de vorm van korte video’s en posters. Denk aan voorlichtingsmaterialen en gespreksstarters in de vorm van korte video’s, posters, stickers en infographics. De voorlichtingsmaterialen kun je op de download pagina downloaden.
In het begin van 2022 zijn er ook drie webinars georganiseerd waarbij er aandacht is voor de belangrijkste sectoren: de visserij, waterbouw en koopvaardij.